4. Uluslararası STK Fuarı Başarıyla Tamamlandı

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (IDSB) ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) tarafından düzenlenen 4. Uluslararası STK Fuarı, 21-23 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı C Terminali’nde gerçekleştirildi. 

Türkiye ve İslam Dünyası’ndaki sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren fuar, iş birliğini güçlendirmeyi ve küresel sosyal, ekonomik ve insani sorunlara çözümler üretmeyi hedefledi. Üç gün boyunca devam eden etkinlikte paneller, çalıştaylar, tanışma masaları ve kültürel programlarla katılımcılar, sivil toplum kuruluşları arasındaki ortak projelerin geliştirilmesi konusunda teşvik edildi.

Birinci Gün

4. Uluslararası STK Fuarı Açılış Programı, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu’nun Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Eyüp Akbal, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Av. İsmail Tuğrul, İstanbul Valisi Davut Gül ve diğer katılımcılar selamlama konuşmaları gerçekleştirdi. Program, kurdele kesimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. 

İslam Dünyası ve Doğu Türkistan Davası Konferansı, Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği Başkanı Hidayet Oğuzhan’ın moderatörlüğünde yapıldı. Konferansta Hidayet Oğuzhan, “İslam Dünyası ve Doğu Türkistan Davası”, Gazeteci-yazar Yusuf Kaplan, “Doğu Türkistan’ın İslam Dünyasındaki Yeri” ve Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği Genel Sekreteri Abdurreşid Eminhacı, “Doğu Türkistan’da Yaşanan Zulümler ve İslam Dünyasının Sorumluluğu” başlıklı konuşmalar gerçekleştirdi. 

Sudan, Lübnan, Arakan İnsani Durum Paneli, Sudan Selam Kalkınma Derneği Başkanı Ali Adem’in moderatörlüğünde düzenlendi. Panelde Ali Adem, “Sudan’da İnsani Yardım Çalışmaları”, Lübnan ACA Başkanı Dr. İmad Said, “Lübnan’daki İnsani Durum ve Çözümler”, Arakan İnsani Yardım Derneği Genel Müdürü Selim Noor, “Arakan’daki İnsan Hakları İhlalleri” ve Tekeffül Şam Derneği Müdürü Yasir Maravi, “Suriye’de İnsani Yardımların Rolü” başlıklı konuşmalar yaptı.

Uluslararası Afet Yönetimi Oturumu, AFAD Sivil Toplum İle İlişkiler ve Gönüllülük Daire Başkanı Hüseyin Ceven’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Oturumda AFAD Uluslararası İnsani Yardım Dairesi Başkanı Seyfettin Karabulut, “Türkiye’nin Uluslararası İnsani Yardım Çalışmaları”, Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Recep Şükrü Balkan, “Afet Yönetiminde Ulusal ve Uluslararası Faaliyetler”, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kars, “Afet Yönetiminde Ulusal Çalışmalar”, Hasene Vakfı Genel Müdürü Menderes Naç, “6 Şubat Depremleri Çalışmaları ve Uluslararası Faaliyetler” ve Dr. Khaled Diab, “İslam Dünyasında Kapsamlı Bir Afet Yönetim Çerçevesi Tasarlamak” başlıklı konuşmalar gerçekleştirdi. 

İkinci Gün


Yemen’de İnsani Durum ve İnsani Yardım Projeleri Oturumu, Veysel Karani Vakfı Pazarlama Müdürü Ayman Riyadh’ın moderatörlüğünde düzenlendi. Oturumda Human Access Genel Sekreteri Abdulvasi Alvasi, “Yemen’de İnsani Çalışmaların Zorlukları” ve YDN Başkanı Dawod Alwah, “Yemen Durumu: Gerçekler ve Rakamlar” başlıklı konuşmalar yaptı. 


Gazze Oturumu, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’un moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Oturumda Dr. Ahmet Emin Dağ, “Gazze ve Bölgesel İttifaklar: Yeni Çatışma Alanları ve Stratejik Hesaplar”, Yahudilik Araştırmacısı Dr. Semiha Karahan, “Siyonizmin Aklı ve Gazze”, Gazzeli gazi İslam Asalya, “Gazze’de Yaşanan İnsanlık Dramı: Kendi Deneyimleri ve Tanıklıkları” ve Gazze Destek Derneği Temsilcisi Abdulmacit El’Alul, “Gazze’ye Yapılan İnsani Yardımların Etkisi ve Bölgedeki Mevcut İhtiyaçlar” başlıklı konuşmalar gerçekleştirdi.


Uluslararası Göç ve İnsani Krizler Paneli, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek’in moderatörlüğünde yapıldı. Panelde Göç ve Diaspora Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Seyyar, “Göçmen Hareketliliği”, ULFED Genel Müdürü Muhammed Akta, “Göç Çalışmalarında STK’ların Rolü”, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kurt, “Ulusal ve Uluslararası Medyada Göçmen Karşıtlığı ve Irkçı Söylemlerin Etkileri” ve Av. Elif Selen Ay, “Uluslararası Standartlar Bağlamında Mültecilerin Haklara Erişimi” başlıklı konuşmalar yaptı.

 Üçüncü Gün

4. Uluslararası STK Fuarı Kapanış Programı, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirildi. Program, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu’nun Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle başladı. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Eyüp Akbal ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Av. İsmail Tuğrul, selamlama konuşmalarını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hitapları ve kendisine takdim edilen hediye ile kapanış programı sona erdi. 

4. Uluslararası STK Fuarı, kapanış yemeği ve toplu fotoğraf çekimiyle nihayete erdi.