17.01.2023
TGTV Mülteci Algısı Çalışma Grubu, İstanbul Göç İdaresi işbirliği kapsamında, 17.01.2023 tarihinde İstanbul İl Göç İdaresi salonunda “Geçici Koruma Statüsü” eğitim programı yaptı.
TGTV öncülüğündeki çalışma grubu, 2014/6883 sayılı Geçici Koruma Yönetmeliği ile “Geçici Koruma” kapsamına alınan ve sayıları 23 Eylül 2021 itibarıyla 3.713.344 olan kayıtlı Suriyelilerin ülkemizde bulunuşlarının, hukuki, insani ve yönetim süreçleri hakkında yapılan eğitime katıldı.
Eğitim programına, Mülteci Algısı Çalışma Grubu Başkanı Orhan Demir’in yanında, İDSB, HAK-İŞ, Anadolu Federasyonu, Deniz Feneri, ASSAM, Ataa İnsani Yardım Derneği, Yardımeli Derneği ve TACEV temsilcileri katıldı.
Eğitim programının açılış konuşmasını İstanbul Göç İdaresi Müdürü Bayram Yalınsu yaptı. Yalınsu, Türkiye’nin 2021 yılında “geçici koruma” statüsünü kapattığını söyledi. Önceliğin düzensiz göçle mücadeleye verildiğini, yasal olmayan yollarla ülkede bulunan göçmenlerin yapılan faaliyetlerle hızlıca tespit edilip, kayıt altına aldıklarını ve geri gönderme merkezlerinde gözetim altında alınıp, durumlarına göre terke davet, gönüllü geri dönüş, ülkelerine teslim etme veya kamplara gönderildikleri bilgisini verdi. Bugüne kadar 550 bin Suriyeli’nin gönüllü olarak dönüş yaptığını söyleyen Yalınsu, İstanbul’da günde 3500 randevu verilerek göç yönetiminin ilgili kanun, yönetmelik ve uluslararası yükümlülüklerinin yerine getirildiğini söyledi.
Göçün, ülkemizin bir gerçeği olduğunu ve yeni göç senaryolarıyla heran karşılaşacakmış gibi çalışıldığının altını çizen Yalınsu, sivil toplum kuruluşlarının da göç yönetiminde toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme konusunda çok önemli fonksiyonlar icra edebileceğinin altını çizdi.
Eğitim programında ise, “ikamet”, “geçici koruma ”, “düzenli göç”, “düzensiz göç” konuları takdim edildi.
İkamet Çalışma Grubu Düzenli Göç Daire Başkanı Sinan Kaya, 6458 sayılı kanun ve uygulama yönetmeliğine göre ikamet ve düzenli göç hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yaptı.
Düzensiz Göç Daire Başkanı Yunus Emre Ülker, Türkiye’nin diğer ülkelerle kıyas edilemeyecek düzeyde düzensiz göçle insani ve hukuki çerçevede mücadele verdiğini söyledi. Kurumun 21 dilde bilgilendirici dökümanı olduğunu ve göç idaresine başvuran her dilden kişiyle iletişim kurulacak tercümanlar olduğu bilgisini verdi. Ülker, Her gün 500 düzensiz göçmen yakalandığını ve süratle işlemlerinin yapıldığını aktardı. Güney sınırımıza inşa edilen duvarların düzensiz göçü engellediğini, diğer sınırlarımızda da etkin bir engelleme çalışması olduğunu söyleyen Ülker, son bir yılda İstanbul’da 180 bin düzensiz göçmen yakalandığını ifade etti.
TGTV Mülteci Çalışma Grubu eğitim programı sorulan sorulara verilen cevaplarla nihayete erdi.